Gescheiden riolering

Een gescheiden rioolstelsel voert afvalwater en regenwater apart af. Wat je in het rioolputje - de straatkolk - op straat gooit, belandt in de regenwaterafvoer en zo rechtstreeks in de waterloop.

  • Het afvalwater gaat via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. In deze installatie wordt
    het afvalwater gezuiverd en daarna in een waterloop geloosd.
  • Het regenwater dat van daken en straten (via de straatkolken aan de kant van de weg) komt gaat niet naar de rioolwaterzuivering. Dat water infiltreert in de grond (regenwaterinfiltratie) of komt terecht in waterlopen.

Met een gescheiden rioolstelsel wordt de rioolwaterzuiveringsinstallatie niet belast met grote hoeveelheden regenwater. Hierdoor wordt het afvalwater beter gezuiverd. Het is bij een gescheiden riolering wel belangrijk dat je vuil afvalwater in de afvalwaterriool loost, en niet in het regenwaterriool. Anders vervuilt het afvalwater de bodem of waterlopen in de buurt.

Ook andersom vormt een aansluiting op de verkeerde buis een probleem: te veel regenwater past niet in het vuilwaterriool en kan ervoor zorgen dat water via de WC omhoogkomt.

In plaats van in een riool kan het regenwater ook op een andere manier worden opgevangen . Bijvoorbeeld in een greppel, een wadi, een infiltratievoorziening of in de berm. Als het regenwater niet in buizen onder de grond gaat, is de kans op een verkeer de aansluiting veel kleiner. We zien de opvang van regen boven de grond, letterlijk, steeds vaker.

Komt er in jouw straat een gescheiden rioolstelsel? Dan moet je regenwater en afvalwater gescheiden aanbieden tot aan de rooilijn - de grens tussen je privédomein en het openbare domein. In een ideaal scenario blijft zelfs al het regenwater in je tuin. Bekijk onderstaand filmpje voor meer uitleg.